Kun én av fem toppsjefer vil investere digitalt

Syv av ti ledere i nordiske bedrifter frykter at dagens forretningsmodell er utdatert om fem år, men få er villige til å satse tungt. Det kommer frem i en undersøkelse fra Tieto.

Ifølge undersøkelsen er kun hver femte norske toppsjef villig til å gjøre «betydelige investeringer» for å ta neste steg digitalt. 

Samtidig forventer de at digitaliseringen skaper muligheter til å utvikle ny virksomhet i samarbeid med aktører fra andre næringer. Dette fremkommer i undersøkelsen Future Perspectives som Kairos Future har gjennomført på vegne av Tieto.

Ser muligheter

Hos møbelprodusenten Ekornes er direktør for digitalisering og HR klar for å møte digitaliseringsfremtiden. Store deler av produksjonen deres har blitt robotisert, og hele verdikjeden er i gradvis endring.

– Vi velger å se det som en mulighet. Vi har sterke produkt- og merkenavn og digitale verktøy forbedrer vår mulighet til å kommunisere våre produktfordeler, sier Fauske til Dagens Næringsliv.

Artikkel i DN: Nordiske bedriftsledere: Måten vi jobber på er gammeldags innen fem år
 

Flere resultater fra undersøkelsen

  • Syv av ti bedriftsledere anslår at digitaliseringstakten og utviklingen av nye, disruptive forretningsmodeller vil skje raskere i løpet av de neste fem årene enn de foregående fem år.
  • Syv av ti forventer også at endringen i deres egen sektor i hovedsak vil drives fra andre bransjer, med hovedvekt fra oppstartsselskaper.
  • I Norge forventer fire av ti bedriftsledere at teknologibaserte oppstartsselskaper driver etableringen av nye forretningsmodeller.
  • De spurte forventer at bedrifter innen bank og finans, media, detalj- og varehandel er de som vil rammes hardest av utviklingen.
  • Undersøkelsen viser også at mange kvier seg for å investere i nye muligheter og ny teknologi, som for eksempel AI, nye e-handelsløsninger, e-læring eller smarte e-helseverktøy.

- Kultur og ledelse er sett på som de viktigste faktorene for å oppnå vellykket endring, viktigere enn både teknologi og prosesser, sier Christian Schøyen, country manager for Tieto Norge.

Les mer og finn rapporten hos Tieto

Enabling Positive Change

Copyright © Qualisoft 2018